Ezen oldalon megpróbáltuk összegyűjteni az összes fontos kérdés-választ, mely segítséget nyújthat Önnek a megfelelő bútor kiválasztásához.

1. Kaphatok-e árlistát Önöktől?

Az áruházban bemutatott termékeken szereplő végfogyasztói ár a modell azonos összeállításában, a bemutatott bevonóanyaggal és funkciókkal értendő. Más összeállítás vagy bőr- illetve szövetbevonat esetén forduljon bizalommal az eladókhoz, akik segítenek a pontos ármeghatározásban.

2. Egyedi megrendelések teljesítése megoldható-e (egyedi kivitelezési igények), akár felár ellenében?

Sajnos egyedi igények kielégítését a Kanizsa Trend Kft. nagy volumenű gyártástechnológiája nem engedi meg, de az andante olyan sokrétű választékkal, kérdőíves felmérésből nyert tapasztalatokkal rendelkezik, melynek köszönhetően kínálatunkból minden kedves vásárló megtalálhatja a számára ideális garnitúrát.

3. Bizonyos modellek milyen összeállításban rendelhetők?

A modellek típusválasztéka megtekinthető termék oldalainkon.

4. Bizonyos modellek milyen (bőr)bevonattal rendelhetők?

Az andante szortiment – a piac igényeinek megfelelően – folyamatosan változik. Mivel a bevonóanyagok választéka mind minőségben, mind színekben nagyon széles, kérje egy ilyen választáshoz eladó kollégáink segítségét.

5. Internetes vásárlásra van-e lehetőség?

Sajnos nem. Az ülőgarnitúráknak rengeteg „olyan” szubjektív tulajdonsága vanm amelyet számítógépen nem tudunk Önnek továbbadni (ergonómia, komfort és kényelem, különböző minőségű bevonóanyagok kapintása stb). Egy olyan jelentőségű döntéshez, mint egy ülőgarnitúra vásárlása, feltétlen keresse fel  áruházaink valamelyikét.

6. Miért különböző a bútorbőrök ára?

A késztermék árát nagymértékben befolyásolja a bőr jellege. Minél jobb a bevonóanyag kikészítése, annál magasabb a termék ára. Továbbá a bőr további jellemzői is hatnak az árra: méret, vastagság.

7. A napsugárzás és a fűtőtest közelsége károsíthatja-e a garnitúrámat?

A lakóterekbe besütő nap kárt okozhat a bútorbőrön: kifakítja, elszínezi, kiszárítja. Minimális mértékben minden bőrfajta fakul az idők során. A LongLife bőrök kikészítésükből adódóan jobban állják az idő próbáját, mint a standard bőrök. Alapvetően semmilyen bőrt nem szabad tartós napsugárzásnak kitenni, hiszen a tartós napsugárzás hatására minden természetes anyag veszít színének intenzitásából. Pl.: a nem védett természetes fedetlen kb. 220 órányi ibolyántúli sugárzás után láthatóan megfakul. A fűtőtest közelében tárolt bútorokat célszerű gyakrabban ápolni, mivel kiszáradnak, töredezhetnek.

8. Miért nyúlik meg a bőr egy-két év után?

A bőr megnyúlása nem reklamációs ok, hanem a bőrre jellemző természetes jegy. Mint már arról a bevezetőben is szót ejtettünk, a bőr olyan termék, amely magán viseli a természet különböző nyomait. Ezek a jelek, többé-kevésbé láthatók, észrevehetők. Az állat élete során szerzett különböző sérülések, a vakarónyomok és a különféle rovarok (szúnyog, bögöly stb.) csípésnyomai, egészen a harci sebesülésekig láthatóvá válhatnak a kikészített bőrön is. Természetesen ilyen jellegű hibák nem képezhetik reklamáció alapját.

9. Milyen hosszú a bőr élettartama?

A bőrt a cserzési folyamat során tartósítják, és normális körülmények között ellenáll minden romlási és bomlási folyamatnak. Természetesen a használat gyakoriságától is függ a bőr élettartama. Baktériumok nem támadhatják meg, a moly is távol tartja magát, nem károsítja. A strapabíró felületvédő kezelés teszi a bőrt tartósabbá és értékállóbbá. A beivódó szennyeződések különösen az agresszív anyagok megtámadják, és törékennyé teszik a szálakat. Ez csökkentheti a tartósságot.

10. Miért hideg a bőr?

Ez régi, de még mindig élő előítélet. Abból az időből származik, amikor a cserzési eljárás még nem érte el a mai színvonalát. Az első pillanatban a bőr néha valóban hidegebb érzést kelt, mint egy szövethuzat, mert a laza szövésben található levegő érintésre azonnal felmelegszik. A bőr használatkor gyorsan felveszi a test melegét. A bőrnél a szigetelő és hőmérsékletkiegyenlítő levegő a szálak és a sejtek között húzódik meg, így felmelegedése valamivel tovább tart, ám igazából csak nagyon rövid időről van szó. Az első érintéstől kezdve azonban a bőr “átáll”, vagyis felveszi a testhőmérsékletet, pára-, illetve hőkiegyenlítővé válik. A bőr hidegségéről szóló előítélet azokból az időkből ered, amikor erősen lefedett, majdnem teljesen zárt felületű bőröket használtak. Igaz, még a legolcsóbb erősen fedett kikészítésű bőrnek is sokkal jobbak a pára- ás levegőáteresztő, valamint hőkiegyenlítő tulajdonságai, mint a bőrutánzatnak. A műbőr sosem alkalmazkodik.

11. Miért látszik meg egyes szöveteken az, ha végighúzom a kezemet?

A jelenség a szövetszálak különböző fénytörési mutatójából adódik. Ha végighúzzuk a kezünket egy szövettel bevont modellen, optikailag világosabb és sötétebb foltok jelennek meg az anyagon. Ez tisztán csak a szövet tulajdonságaiból, a szálfekvésből, illetve a használatból adódik, és nem reklamációs ok.

12. Miért nem egységes optikailag a bőrbevonat?

A bőrön található hegek és természetes barkaképű egyenetlenségek természetes jegyek, amelyek az eredetiséget bizonyítják. Természetes, hogy a szarvasmarha a legelőn, a kerítés közelében vagy akár egy szarvdöfés következtében sérülést szenved. Az istállóban is előfordulhatnak sérülések. Ezek a jegyek nem befolyásolják a tartósságot. Éppen ellenkezőleg, a természetes élet tanújelei. A természet nem hagyja magát befolyásolni, irányítani. Ezért a szín és az anyagszerkezet apró egyenetlenségei természetesek és szépek. Ezek teszik egyedivé a bőrgarnitúrákat.

13. Miért lehetséges, hogy egy megvásárolt bőrgarnitúra típus-utánrendelésekor előfordul, hogy más árnyalatú lesz a bevonóanyag?

Minden bőrnek más a struktúrája, mások a természetes jegyei.

 • az egyes bőrrészeknél (hát, far, has stb.) különféleképpen tapad meg a festékanyag
 • a festékanyag áttetsző, így a világosabb bőrfelületeken és a hegeknél világosabbnak, másutt sötétebbnek tűnik.
 • minden marha élőhelye, táplálkozása más és más, mely befolyásolja a bőr rostszerkezetét is.

Utánrendelésnél (például a garnitúra bővítésénél) ennélfogva enyhe színeltérésekkel kell számolni.

14. Milyen előnyei vannak a bőrgarnitúrának?

 • A bőr évezredeken át bizonyított, különösen tartós és értékes természetes alapanyaggá a tapasztalat és az innovatív feldolgozás tette.
 • A bőrbútor ráadásul tartósan örömet és kényelmet nyújt a használójának.
 • A bőrt sokkal régebb óta használják bútorbevonatként, mint a textilt.
 • A bőrről bebizonyosodott, hogy jó, masszív és rendkívül tartós.
 • A bőr különleges dolog, és jó ízlésre vall.
 • A bőr természetes anyag, ennélfogva olyan előnyös tulajdonságokat egyesít magában, ami semmilyen más bevonatról nem mondható el: légáteresztő, a nedvességet felveszi, de a vizet távol tartja, hőmérsékletkiegyenlítő, és véd a porallergia ellen, ugyanis a port nem engedi behatolni.
 • Természetessége miatt a bőr ma nagyon divatos.
 • Az innovatív technológiák alkalmazásával a bőrrel az összes korszerű effektus elérhető, és a színek is megfelelnek a mindenkori divatirányzatoknak.
 • A bőr természettől fogva szép, és mindig egyedi érték.

15. Milyen dísztűzések közül választhatok? Mi a kontraszttűzés lényege?

A garnitúrák bevonóanyagainak tűzésénél különbséget kell tennünk a hagyományos (normál) dísztűzés és a kontrasztcérnával történő dísztűzés (kontraszttűzés) között. Mindkettő célja, hogy szebbé tegye a garnitúra megjelenését. A normál dísztűzés esetében a cérna a bevonóanyagéval közel azonos színű, természetesen kisebb eltérések lehetségesek. A kontrasztcérnával történő dísztűzés lényege, hogy kiemeljük a tűzést, ezáltal a garnitúra megjelenése még esztétikusabb, hangsúlyozottabb legyen. A kontrasztcérna színe ezért nem egyezik meg a bevonóanyag színével, hiszen a cél, hogy a tűzés hangsúlyt kapjon. Mindkét fajta dísztűzésnél az üzleteknek kiadott katalógusok tartalmazzák a lehetséges színvariációkat (a nyomdai eljárásból kifolyólag minimális színeltérés előfordulhat). A kontraszttűzést nem szabad összekeverni a színazonos tűzéssel, amely csak bizonyos feltételek teljesülése esetén valósítható meg felár ellenében.

16. Mit kell tudni az ágyszerkezetekről?

Bonell rugós ágyszerkezet: fekvőfelület – 140×190 cm
A legkomfortosabb mechanizmus, amelyet az ággyá alakítható kanapéknál alkalmazunk, hátfala merőleges fekvést biztosít két fő részére. Nyitásakor az ülés úgy gördül előre, hogy a helyén maradó támla mögül egy fejrész bújik ki. Az ülés alól pótpárnázat nyitható ki, így ez a három egység: a fejrész, az ülés és a pótpárnázat együttesen alkotnak egy kétszemélyes fekhelyet. Fontos hangsúlyozni, hogy ennél a megoldásnál a legfontosabb fekvőegységet, a derékaljat az ülés alkotja. Nagyon fontos szempont az is, hogy a fekvőmagasság az ülésmagassággal azonos, szemben sok olyan megoldással, amelyeknél a kinyitott kanapé csak egy szükségfekhely, szinte a padlón fekszünk. Ha az ülést és vele együtt a fejpárnát nem húzzuk előre, csupán a pótpárnázatot nyitjuk ki, nagyon pihentető,lábtámaszos ülést kapunk, amely nagyon praktikus kényelmi lehetőség, amikor hosszabb időt töltünk a bútoron ülve.

Sedalift (2): fekvőfelület – 140×190 cm
Ugyancsak a hátfalra merőleges fekhellyé alakítható ágymechanizmus a sedaliftes rendszer is. Ez a szerkezet elsősorban Olaszországban és Franciaországban terjedt el. Ez esetben az ülés alatt elrejtett, farugós tartószereléssel ellátott, teljesen fémvázas ágymechanizmusról van szó, amelyik két rétegben kihajtogatva ággyá nyitható. A könyvszerűen összehajtott szabadpárnát tartalmazó vasalatot az ülés alól kihúzzuk, s a vasalat könnyedén kinyithatóvá teszi az ágymechanizmust.

Sedalift (3): fekvőfelület – 135×190 cm
A Sedalift (3) a normál Sedalift három részbe hajtott változata. A háromrétegű megoldásnál a levehető üléspárnát félre kell tennünk. A teljesen fémszerkezetű mechanizmus segítségével széthajtogatjuk az ágyat, amely ez esetben a teljes fekvőfelületet képező hab matracot tartalmazza.


Stawett: fekfőfelület – 140×195 cm
Sedalifthez hasonló működésű két rétegben összehajtott ágyszerkezet, amelyet az ülés alól kihúzható fiókból kell kiemelni. Farugó helyett itt merev tartószerelés szolgáltatja a kellő stabilitást az ágy fekvőfelületén. Erre a lapra van rákárpitozva egy 7 cm vastagságú szivacsréteg, amely komortos átmeneti fekhellyé teszi a stawett ágyszerkezetet.


Sarokágy 1 és 2: fekvőfelület – modellfüggő
Csak sarokgarnitúráknál alkalmazható ágyszerkezetek. Lényege, hogy a kinyitott kanapé nem önállóan biztosít fekhelyet, hanem a szomszédos sarokelemmel + egy karfás elemmel, lábtartós elemmel vagy ottománnal együtt. A nyitható elem ülése alól egy fiókszerűen kigördülő egységet kell kihúznunk, ez tartalmazza a pótpárnázatot. A pótpárnázat egy ollós vasalatpár segítségével az ülés magasságába emelhető, így a kanapé ülése, a pótpárnázat és a szomszédos búroelem ülése együttesen alkotják a vendégfekhelyet, általában két fő részére elegendő helyet biztosítva. A fekvésirány a nyitható kanapé hátfalával párhuzamos.


Hátul nyíló sarokágy: fekvőfelület – modellfüggő
Csak sarokgarnitúráknál alkalmazható ágyszerkezetek. Lényege, hogy a kinyitott kanapé nem önállóan biztosít fekhelyet, hanem a szomszédos sarokelemmel + egy karfás elemmel, lábtartós elemmel vagy ottománnal együtt. A nyitható elem ülésének előrehúzásakor kiemelkedik az ülés magasságába a fekvőfelület kialakításához szükséges egység egy ollós vasalatpár segítségével. Így a kanapé ülése, a kiemelt párnázat és a szomszédos bútorelem ülése együttesen alkotják a vendégfekhelyet, általában két fő részére elegendő helyet biztosítva. A fekvésirány a nyitható kanapé hátvalával párhuzamos.

Comfortágy: fekvőfelület – 140 vagy 160×200 cm
A hátfalra merőleges fekhellyé alakítható ágymechanizmus. Egy mozdulattal, könnyedén, kényelmesen állandó fekfésre alkalmas fekhelyet kaphatunk úgy, hogy az ülés- és támlapárnázatot a padlózat felé fordítva kihajtjuk a rugalmas alátámasztást biztosító fémtartószerkezetet a fekvőfelületet adó matraccal együtt.


Sarokgarnitúrák esetében a stawett, ill. bonellrugós ágyszerkezetet tartalmazó kanapé 10 cm-rel túlnyúlik a sarokfotel ívén.

17. Melyek voltak az elmúlt évek során leggyakrabban felmerülő témakörök?

 • Az átlagon felüli vastagságú szöveteket a ráncolt vagy funkciós modellekre technológiai okokból nem javasoljuk bevonóként választani.
 • Racionális okokból szövet anyagrendelést minimum 2 folyóméter/megrendelés/szövetfajta esetén fogadunk csak el.
 • A tervezhetőbb termelésirányítás miatt 6 hónapnál távolabbi időpontra nem tudunk megrendelést elfogadni.
 • Az andante termékek folyamatos fejlesztésének eredményeképpen a szortimentben lévő modelljeink kivitelében az optikai és ergonómiai változtatás jogát fenntartjuk.
 • A „Softy” üléskomforttal (tömött párnázat) rendelt modellek esetében a laza kárpitozásból eredő bevonó-hullámosodás a termék egyedi sajátossága, tehát nem reklamációs ok.
 • Utánrendelések esetében a rakatok eltérése miatt a színeltérés lehetősége fennáll, így erre sem cégünk, sem az andante kollekció gyártója felelősséget vállalni nem tud.
 • Az andante termékek nem tartalmaznak és korábban sem tartalmaztak DMF-et. Az andante kollekció gyártója nem használ fel DMF-et tartalmazó import terméket, a felhasznált bőr bevonóanyagok a beszállítók által igazoltan DMF-mentesek.
 • A hivatalos szövetválasztékban nem szereplő bútorszövetek kárpitos ülőgarnitúrán való alkalmazhatóságára, azok szabhatóságára és varrhatóságára sem a gyártó, sem a forgalmazó nem tud vállalni sem felelősséget, sem jótállási kötelezettséget. A Megrendelő bevonójával megrendelt termékek esetén a gyártó Kanizsa Trend Kft. csak és kizárólag a felhabozott bútorvázért és a beépített anyagokért vállal 12 hónap jótállási kötelezettséget.
 • Az árjegyzékünkben, honlapunkon és katalógusunkban található szemléltető ábrák és piktogrammok, valamint méretek tájékoztató jellegűek.
 • A fényképes prospektusainkon és egyéb szemléltető anyagainkon szereplő modellekre felhelyezett plusz kar- és háttámlapárnák nem részei az adott modelltípusoknak, hanem külön felárral rendelhetők.
 • Az andante.hu weboldalon közölt információk a Kanizsa Trend Kft. szellemi tulajdonát képezik, ezért ezeknek minden más weboldalra történő telepítéséhez írásbeli hozzájárulás szükséges.